Fullmånedag

Fullmånedag. Da er det helligdag og fridag her hos oss. Så da var det vel endelig på tide å besøke ett av de mange templene her nede. Den største turistattraksjonen i byen vår er ett stort tempel, som visstnok har Buddha sin tann i en kiste. Valget falt ikke på dette tempelet. Mye turister der i dag, og det er jo selvsagt ikke vi! (Forresten, Michael har spilt inn reklamefilm for det tempelet i dag. Så om dere i framtiden besøker dette tempelet, er det han som guider dere gjennom tempelet) Tok-token tok oss med langt ut i en sidevei, humpete og skrukkete. Vi var klar for å besøke tempelet til Vimlaladjoti, cricket-munken.

Ett bittelite tempel, masse damer kledd i hvitt og der kommer vi valsende inn sånn midt i det hele. Tror  nok det var lite meditasjon og konsentrasjon om Buddha akkurat da. Andor, eller Andruuuv som de sier, ble den nye vekkelsen på gårdsplassen akkurat da!

Hva er det som vekker nyskjerrigheten til de hvitkledde mon tro?

Glad han er så liten at ikke skjønner hvor mye oppstyr han klarer å lage! Og godt for storebror Jonathan at han slipper all den mest intense oppmerksomheten. Selv bestemor måtte klypes litt i kinnet og taes nærmere i øyensyn.

Vimmaldjoti kom mot oss og Michael og Jonathan bukket for ham og kysset bakken tre ganger, slik skikken er når en treffer en munk. Litt morsomt å være med ham i offentlighet og når han er på besøk hos oss, det er stor forskjell! Men smiler og ler gjør han uansett!

Jonathan i hvite klær og barbent. Slik en skal i tempelet!

Skikken er at alle de som kler seg i helt hvite klær tar buddha sine 10 munkeløfter for en dag. Da lever de som munker den dagen. Dermed blir de servert mat i tempelet, som er gitt som offergaver, slik munkene vanligvis spiser.

I kø for å få offermat

Vi fikk også servert ett fantastisk måltid inne på det lille, beskjedne rommet til Vimma. Som gjester var ikke maten de andre fikk god nok, så han fikk ikke mindre enn to kokker til å lage mat til oss. Det var dekket langbord, og maten var heldigvis tilpasset norske ganer.

Bestemor kunne smilende si ”Serai ne”, det var ikke sterkt. Som dere sikkert skønner, vanligvis smiler hun og sier ”Hari Serai” Veldig sterkt

Munkene satt selvsagt å så på oss mens vi spiste, de har ikke lov å spise mens andre ser på. Det er utrolig vanskelig å bli vant til! Som når munkene er hjemme hos oss på besøk og vi skal spise middag, føles som vi er utrolig uhøflig som ikke invitere gjestene våre til bords.

Her er alle Jatakafortellingene samlet, alle fabelfortellingene fra Buddhas tidligere liv. En stor barnebok!

Munkene hadde en gigantisk bok liggende i tempelet. Nysgjerrigheten ble ikke mindre Jonathan fikk vite at den inneholdt fabler om Buddhas tidligere liv, og som små fortellinger for barn. Senere fikk Jonathan en stor sjokolade og han delte selvsagt med den lille munkegutten på bare 14 år. Håper han fikk spise sjokoladebiten i smug etterpå Har hørt rykter om at det kanskje er lov….

Ett lite religiøst skråsyn fra en som ikke er religionsviter og ikke egentlig kan så mye om det: Etter å ha vært i hinduistiske templer i India er det nesten som å komme i en pietistisk kirke. Alt er mindre fargefullt, mindre overveldende og mindre lyd. Stille og rolig bønnemumling og en buddhafigur!

Under Poya-dagen må munkene servere fromme lekfolk

Om tatratatra

Dette er en liten blogg om hva vi opplever i Sri Lanka høsten 2011, slik at dere i Norge kan se hva vi opplever og få en smakebit av vårt liv her nede. For dere som har tenkt å besøke oss kan det også være en ypperlig mulighet til å få tips til noe dere selv har lyst til å oppleve.
Dette innlegget ble publisert i Møter. Bokmerk permalenken.

2 svar til Fullmånedag

 1. Renate sier:

  Hei.
  Kjekt å snakke med dere i dag.
  Alltid utolig gøy å se på bilder. Ungene stå rundt meg og følger veldig godt med. Herlig bilde av Andor med alle damene rundt seg. Mye å lære om munkenes liv og regler, vanskelig å forstå egentlig.
  Vi snakker mye om turen her hjemme nå. Deilig å blir ferdig med vaksinene. Nå er det bare å få orden på passene og litt annet små-rusk som skal på plass.
  Glad i dere.
  Klem fra Tuva, Imre, Eyla og Renate (Trond ligger på sofaen!)

 2. Kristine sier:

  Utrolig skjønt bilde av jonathan der! Når han kommer hjem og forteller historier om å kysse bakken foran munker og spiller cricket med en munk kommer folk til å tro at det er noe han er en gutt med litt for god fantasi;)
  Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s