Familieferie – en bildeodyssè

Førstereis i tuk-tuk - stor stas!

Endelig var det duket for besøk fra Norge. Jonathan hadde gledet seg i flere uker, og til og med laget sin egen adventskalender som nedtelling til kusinene og fetteren skulle komme på besøk. Etter å ha hentet de sent på kveld på flyplassen, fikk de først se Sri Lanka ved gry av morgen neste dag. Så da bar det rett i tuk-tuk´en for å lete etter apekatter og ta øyen i nærmere øyensyn.

Fra stormfulle Norge til tur på stranden

Som dere andre i Norge nå sikkert er vel klar over kan Sri Lanka tilby et noe mer behagelig vær på vinterstid enn hva som er tilfellet i Nord. Derfor var det et must å komme seg til stranden, få sand mellom tærne, bli solbrent på nesen og få saltvann i øynene.

Onkel Trond tar rollen som badedyr.

Bading har det blitt mye av, og Onkel Trond ble flittig brukt som badedyr, skummel hai eller krokodille. Vi fikk også badet i en lagune hvor Trond snorklet etters små eksotiske fisker sammen med andre langfingrede blekkspruter. Men vi besøkte også dyr som bodde på land.

Slangetemmeren!

Slangetemmeren Imre ble svært glad i slanger, og holdt både store og små. Vi andre nøyde oss med å holde de små grønne søte, men Imre ville ha de aller farligste rundt halsen. Farlig ble det da den store slangetemmeren slapp løs en kobraslange som nettopp var kommet i fangenskap. Den var svært hissig og hugget etter de som var i nærheten. Da var skilpaddene mindre farlige å holde rundt.

Onkel Trond insisterte på tradisjonell Sri Lankisk mat i ødemarken.

På vei til Nasjonalparken ble alle mann plutselig sulten i bilen, og sjåføren fikk beskjed om å stoppe ved første anledning. Det på et tidspunkt vi var midt i ødemarken, og få spisesteder var å oppdrive. Så det første vi kom over var et bittelite lokalt kjøkken hvor Rice and Curry rettene var tilberedt i koselige leirekrukker. Maten var laget for lokale ganer, og familien Næss fikk en bratt læringskurve på sri lankisk mat.

Elefantsafari

Elefantsafarien begynte kl. 6.oo om morgenen for å få best skue av elefantene og andre dyr som var å se. Villelefantene vandret rundt i parken uten bekymring for safarituristene, mens andre dyr var mer sky av seg. Påfuglene viste stjerten sin som få andre kan matche. Og før man klarte å komme seg vel hjem, satte jeepen seg fast i gjørmen og måtte vinsjes i sikkerhet.

Et par timers julefeiring ble det også tid til.

Juleaften gikk med til tempelbesøk. Først besøkte vi Sri Lankas helligste tempel – tanntempelet – hvor sagnet sier at Buddhas tann blir oppbevart. Så bar det i vei til den store julemiddagen – i den anledning på (trommevirvel) Pizza Hut! Her hadde servitørene  nisseluer og spilte litt for høy julemusikk. Ungene fikk spist godt, de voksne savnet pinnekjøttet, og ingen savnet det kalde norske været. Etter nok et tempelbesøk kom vi endelig hjem til huset hvor alle hadde èn pakke hver under julepynten (i entall). Ungene var storfornøyde med pakken sin, og lekte med den til kveldens slutt. En riktig koselig, enn om en veldig annerledes jul.

Vandring over rismarkene for å besøke en fattig familie.

Dagen etter den store dagen inviterte vi oss selv til å besøke den fattige familien vår venn munken Ven. Vimalajoti har bestemt seg for å hjelpe. Ungene fikk se hvordan en virkelig fattige familie hadde det, med verken strøm, vann eller et trygt hus å bo i. Men unger er unger, og vi hadde med ball og snart var leken godt i gang blant barna. Det var også populært at far i huset klatret opp i toppen av en palme for å hente kokosnøtter. På turen dit fikk vi også gå tur over sri lankas berømte rismarker.

På fjelltur med Ven. Vimalajoti - utsikt fra kongepalasset.

Etter noen harde dager tok deler familien en velfortjent fridag, mens andre stod opp tidlig for å komme til neste severdighet. Denne gang var det palasset Sigiriya, slottet til Kong Kashapa som levde for 1500 år siden. Først møtte vi to store svømmebasseng hvor kongens 500 koner kunne kose seg i varmen – Munken Vimalajoti kunne fortelle at kongen Kashapa var en «jolly fellow». Fjellet var preget av planmessig arkitektur og verdensberømte hulemalerier av de toppløse damene til Kashapa. Det finnes visstnok også noen avslørende bilder av døtrene Andersen ridende på elefanter i bare undertøyet, men som Kolonifru Andersen sier: Det får vi ta på kammerset.

Vi takker for et fantastisk besøk og en strålende tid sammen i Sri Lanka. Ayla, Imran og Tuwa har alle fått innfødte navn, nye venner og mange dyr på listen over opplevelser. Onkel Trond har fått klippet håret, og Tante Renate fikk endelig badet i det lille badebassenget. Vi håper dere har hatt en problemfri reise til Norge.  Og så gleder vi oss til å komme etter om to uker. May the Triple Gem Bless You. Buddha Saranai.

Om tatratatra

Dette er en liten blogg om hva vi opplever i Sri Lanka høsten 2011, slik at dere i Norge kan se hva vi opplever og få en smakebit av vårt liv her nede. For dere som har tenkt å besøke oss kan det også være en ypperlig mulighet til å få tips til noe dere selv har lyst til å oppleve.
Dette innlegget ble publisert i Utflukter. Bokmerk permalenken.

2 svar til Familieferie – en bildeodyssè

 1. Renate sier:

  Godt nyttår!
  Herlig innlegg.
  Takk for en uforglemmelig ferie. Ser på bilder og prøver å huske alt vi fikk oppleve. Tenker på de ville dyrene, men det er møte med gjestfrie og smilende mennesker som har gjort størst inntrykk. Og skille mellom fattig og rik, her jeg sitter i huset mitt med alle de fulle skapene.
  Gleder meg til dere kommer hjem.
  Klem

 2. ingridsofie sier:

  Fin blogg! Fikk skikkelig reisefeber nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s